Gå till innehåll
Lacrosse
Lacrosse

SÅ SPELAS LACROSSE

En bild

Lacrosse kan liknas vid en blandning av ishockey och handboll och spelas i sin originalform på en gräsplan med samma storlek som en fotbollsplan. Spelet går ut på att vara det lag som gjort flest mål när matchen är slut. Matchens längd styrs av matchklockan och är indelad i halvlekar och som i herrlacrosse i sin tur är indelad i kvartar. En lacrossematch kan inte sluta oavgjort, ett lag måste vinna.

En lacrossematch börjar med en tekning. Det lag som plockar upp bollen blir anfallande lag och försöker genom att passa bollen inom laget, eller springa med den, skapa läge för att skjuta mål. Spelarna har en håvliknande klubba som de passar och skjuter bollen med. Det försvarande laget försöker följaktligen stoppa det anfallandet laget från att skjuta på mål.

Mål görs genom att bollen skjuts in i målburen som vaktas av en målvakt. Målvakten får ha en större klubba än utespelarna, för att lättare kunna fånga bollen. Runt målburen finns en målgård som inte får beträdas av anfallande lag.

Om bollen hamnar på marken gäller det för spelarna att försöka plocka upp bollen. Om bollen hamnar utanför planen så tilldelas det lag som inte hade ut bollen, densamma. För field gäller det att om det är skott på mål tilldöms bollen det lag som är närmast bollen när den passerar planens ytterlinje, medan för sixes och boxes tilldöms bollen till anfallande laget om bollen vid skott på mål träffar själva målet och sedan studsar ut.

Båda lagen måste ha ett visst antal spelare på egen planhalva och på motståndarnas planhalva hela tiden, vilket ej gäller box eller sixes varianterna där det enbart är målvakten som är bunden till en planhalva. Det innebär att det är ett begränsat antal spelare som får röra sig fritt. Om något lag inte följer den regeln så är det offside.

För field, som är originalformen, så skiljer sig herr- och damlacrosse åt så till vida att damernas klubbor är grundare än herrarnas, och att det i herrlacrossen tillåts ett mer fysiskt spel än i damlacrossen. Herrarna har därför också skydd och hjälmar med galler likt ishockeyspelare, medan damlacrossen endast har tandskydd. Damlacrossen är ändå en fysisk sport, även om den i jämförelse med herrlacrossen bygger mer på teknik. Det finns också en variant av lacrosse som spelas i en hockeyrink. Denna sport kallas boxlacrosse och är fysiskt tuffare än vanlig lacrosse och kräver mer skydd både för herr och dam och spelas med skottklocka. Den nyaste varianten är sixes som spelas på en mindre gräsplan än field, och kommer att vara med på OS 2028. Den är en snabbare variant, spelas med skottklocka och som när det gäller kroppskontakt ligger mellan damernas och herrarnas field

Publicerad: 2022-11-28

Senast uppdaterad: 2024-05-06

Sponsorer