Gå till innehåll
Lacrosse
Lacrosse

Historia

En bild

Lacrosse började spelas i Sverige 1988. Jim Johnson, en inflyttad amerikan, tog med sporten till Sverige och samlade ett gäng glada entusiaster som började träna Lacrosse på Gärdet i Stockholm.

Sveriges första lag döptes till Stockholm lacrosse men delades i början av nittiotalet upp fyra lag varav Sundbyberg Lacrosse och Farsta Lacrosse fortfarande finns kvar idag. Den första SM-finalen i Lacrosse spelades 1992 och vanns av Farsta (dåvarande FALK).

Fram tills 2002 spelades lacrosse främst i Stockholm och antalet lag pendlade mellan 4-6 stycken. Under en period var även det finska lacrosselaget Helsingfors med och spelade i det svenska seriesystemet. Den svenska serien innehöll endast herrlag men det fanns även ett svenskt damlag i Stockholm som tränade aktivt.

Internationellt spelade Sverige sin första landskamp 1990 mot dåvarande Tjeckoslovakien och 1994 gjorde Sverige sitt första framträdande i VM. Sverige är en av de ursprungliga sex nationerna i det europeiska lacrosseförbundet ELF som idag innehåller 29 medlemsnationer och det svenska herrlandslaget har, med ett undantag, deltagit i samtliga VM och EM sedan 1994. Vårt damlandslag har deltagit i EM sedan 1997 och gjorde sin VM-debut 2013 i Oshawa, Kanada.

Idag finns 11 registrerade Lacrosse-lag i Sverige spridda från Lund i söder till Luleå i norr. Av dessa elva klubbar har sex st både herr- och damlag. Svensk Lacrosse är på frammarsch och bara under de senaste två åren har det skett stora framsteg inom damlacrosse och vår utvecklingsverksamhet. Vi har även skapat en domarorganisation samt tagit de första stegen mot att delta med ett boxlacrosse-landslag vid nästa mästerskap. Ambitionen är även att på sikt starta upp U19 lag, både för pojkar och flickor.

Publicerad: 2022-11-28

Senast uppdaterad: 2023-10-18

Sponsorer