Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Förbundets historia

En bild

Basebollens historia i Sverige - sedan 1912

Det första bildbeviset på att baseboll spelats i Sverige finns från 1904, där Göteborgs-Postens bildarkiv redogjorde för basebollspel på Heden.
Göteborgs Basebollklubb bildades senare i Landala 1915, men blev mest framgångsrikt i bandy där man deltog i Göteborgs serie 1917 och även gick till SM-kvartsfinal 1918, då man tvingades lämna walk over mot Västerås SK eftersom man inte hade råd med tågbiljetterna...

Baseboll - vid OS 1912 i Stockholm

1910 bildades Västerås Bäsbollklubb, den första mer livkraftiga basebollklubben i Sverige. Grundare var ASEA-chefen J Sigfrid Edström, som tagit med sig utrustning från tjänseresor i USA. Edström var även av stiftarna till det som senare blev Riksidrottsförbundet, och blev sedermera även IOK-ordförande 1942-1952.

1912 spelades den första officiella basebollmatchen i Sverige. Detta skedde i samband med OS i Stockholm, där Västerås Bäsbollklubb (bildad 1910) mötte ett lag bestående av atleter från USA:s friidrottslandslag. Trots några inlånade spelare föll Västerås med 3-13 inför publiken på Östermalms IP, den 15 juli 1912.

Från början var meningen att matchen skulle spelas 10 juli - men på begäran av USA:s Olympiska Kommitté flyttades matchen och den massiva marknadsföringen gick om intet.

Dagen efter spelades ytterligare en uppvisningsmatch, mellan två amerikanska lag där den blivande proffsspelaren Jim Thorpe deltog, Thorpe tog OS-guld i tiokamp samma dag som den första matchen spelades och kunde därför inte vara med då. Han spelade sedermera sex säsonger i proffsligan i USA.

Västerås fortsatte sitt spelande, och hade uppvisningsmatcher i och omkring Västerås de kommande åren, åtminstone till 1920. Bland annat mötte man ett lag från Bethlehem Steel Corporation, och ett antal fotbollslag från USA som besökte Sverige för både fotbolls- och basebollmatcher, samt ett lag från Stockholm.

Efterkrigstiden - och förbundets bildande

Sporten tynade bort i början av 1920-talet och det skulle dröja till 1944 innan man lyckades få igång sporten i Sverige igen och Bellevueparken blev basen för sporten i Stockholm under efterkrigstiden. Stockholms Basebollklubb bildades 19 mars 1944 av bl.a. Sune Lundberg, och spelade sin första match den 29 april. Bland annat spelade man matcher mot ett amerikanskt flygförband som var stationerade på Bromma. Senare under sommaren bildades Basebollklubben Presto, på initiativ av Solnagrabben Sven Stenborg, och en liten serie påbörjades.

Året efter bildades Wildcats, som samlade en hel del amerikanare i sitt lag. 1948 bildade Willy Wåhlin Solna Basebollklubb och basebollen hade fått en ordentlig bas att stå på i Stockholmsområdet.

I början av 1950-talet fick basebollen sin första internationella kontakt. Det var från Finland, som ville försöka introducera basebollen eftersom man skulle ha en uppvisningsmatch i samband med OS 1952 i Helsingfors. När amerikanarna och finnarna väl drabbade samman blev det storförlust, 11-0 för finländarna. Men finska landslaget vann senare med Sverige med 9-4 i den första landskampen som spelades med det svenska landslaget.

1955 började Sverige sin framfart på kontinenten. Man spelade tre matcher i Tyskland och noterade där sin första seger utanför Sverige. Under 1955-57 spelades en softbollserie i Stockholm med fem deltagande lag; Amerikanska Ambassaden, Solna BK, Stockholm BK, Matteuspojkarna och ett korplag från Svenska Gulf.

1956 blev startskottet för Svenska Basebollförbundet, som bildades av fem föreningar den 23 mars; Stockholms BK, Solna BK, Matteuspojkarna, GULF och Amerikanska Ambassaden. Senare samma år tillkom nybildade Bagarmossen BK.

Huvudmän var Sune Lundberg - och Willy Wåhlin som också var förbundets första ordförande. Samma år startade seriesystemet med Solna, liksom de följande sju åren, som mästare. Fyra "landskamper" spelas också, två mot Kanadensiska flottan på Traneberg och två mot US Navy på Östermalms IP. Den sistnämnda matchen sågs av uppemot 500 åskådare.

1961 bildades Skarpnäcks Basebollklubb Bärsärkarna, bl.a. av en av svensk basebolls stora män genom tiderna, Lasse Åberg, som senare startade SBSFs tidning Basebullen.

Basebollens "Mecka" - Leksand eller Åsensbruk?

Förutom Stockholm så blev även andra - mer oväntade - platser hemvister för lokala basebollag.

Bland annat i Åsensbruk, där John Erik Bengtsson hade lyssnat på radioreferat från basebollmatcher på sin kortvågsradio. Han skrapade ihop tillräckligt med material för att utrusta två ungdomslag - men trots att Chicago Tribune i en artikel från 10 december 1951 kallade Åsensbruk för "Basebollens Mecka" så blev det aldrig så.

En mer rättvisande ort för det epitetet torde Leksand vara, där tre bröder Leander (Ove, Rune och Kjell) fick händerna på ett basebollkort som var förpackade i ett tuggummipaket. Bilden föreställde Don Hoak, tredje basman i Brooklyn Dodgers. Ett besök på biblioteket och sportlexikonets uppgifter om baseboll gjorde att grabbarna kontaktade släktingar i USA och fick tag på Street and Smith's Baseball Yearbook. 1962 grundades Leksands Basebollklubb som fortfarande är landets mest traditionsrika basebollförening.

Även som spelare var Leander-bröderna framstående.

- Deras prestationer då kan jämföras med legendarer som Babe Ruth, Lou Gehrig, och Cy Young i USA - fast de tillhör samma familj, sade Atlanta Braves scout Bill Clark i en intervju 1995.

Mer om Leksands BSK:s historia hittar du här Länk till annan webbplats.!

1960-1970 - Första EM-turneringen och Riksmästerskapet

1962 blev Sverige medlem i Europeiska Baseboll Förbundet och debuterar i EM-sammanhang i Amsterdam 21-29 juli. Sverige förlorar mot Holland (0-14), Frankrike (11-14), Spanien (0-16) och Västtyskland (5-11).

Förståndigt nog söker sig förbundet utanför landets gränser för att få coachexpertis och fick hjälp av Bill Arce, som är en av de viktigaste personerna för basebollens utveckling i Europa, med clinics och coachande. Andra duktiga coacher som hjälpte till med basebollens tidiga utveckling i Sverige var Glenn Gostick, Ron Brown med flera.

1964 tar Sverige första segern i ett EM när man besegrar Frankrike med 5-0 i Milano och man slutar på fjärde plats i Baseboll-EM.

1965 invigs Sveriges första riktiga basebollplan på Skarpnäck, söder om Stockholm, efter två års arbeten. Sverige deltar i EM i Madrid och noterar idel förluster.

1966 spelar Sverige en träningsmatch i baseboll mot Venezuela och förlorar med 13-17.

1967 deltar Sverige i EM för fjärde gången. Åke Hedberg blir historisk då han slår Sveriges första homerun i ett EM.

Under den här perioden vinner Leksand sex raka SM-guld (1967-1972) innan Bagarmossen blandar sig i toppen på allvar. Mellan 1967 och 1983 står SM-guldet endast mellan Leksand och Bagarmossen. Leksand tog då 12 av sina totalt 20 SM-guld.

Utvecklingen tog även fart norrut, rent geografiskt sett, då Ljusdal Strikes bildades av bröderna Torbjörn och Thomas Wallén och året efteråt bildades Skellefteå BSK, en av världens nordligaste utposter för baseboll. Det bildas även klubbar (dock kortlivade) i bl.a. Hosjö, Siljansnäs, Mora, Rättvik och Falun.

En ny era inleds - förbundet blir medlem i RF 1973

1973 tar Svenska Baseboll Förbundet ett stort steg i sin utveckling då man blir invald i Riksidrottsförbundet. Antalet klubbar växte och tack vare statsbidragen från RF kunde förbundet arbeta med seriöst med utvecklingen av sporten i Sverige. Nu finns det klubbar i bl.a. Alby, Göteborg, Kungsängen, Motala, Stockholm, Uppsala, och Umeå.

1973 kom även första numret av Basebollen - eller Bulletin för Svenska Basebollförbundet. Där kunde man bl.a. läsa om att de nya landslagsdräkterna blir i "the new look", dvs färgade dräkter (gula dräkter med blå revärer).

1974 är det premiär för den första landskampen i Sverige, Sveriges basebollherrar vinner över England i EM-kvalet med 9-1.

1975 får basebollen officiell rätt att dela ut SM-tecken - och Leksand vinner det historiska första SM-guldet. Ditintills hade fyra klubbar delat på de 19 inofficiella titlarna, Solna BK (1956-63), Leksands BK (1964, 1967-72), Wasa BK (1965-66) och Bagarmossen (1973-1974). Nya planer invigs bl.a. i Uppsala och Motala.

1976 firar förbundet 20 år sedan bildandet med 19 medlemsföreningar. Grundarna Willy Wåhlin och Sune Lundberg, som bodde i USA, deltog i festiviteterna. Nya medlemmar för året inkluderar Umeå, Rättvik och Lund.

NordEuropeiskaCupen spelas för första gången mellan 3-11 juli. Holland B vinner turneringen före Belgien och Sverige.

1979 invigs SBSFs första Förbundskansli i Idrottens Hus, gemensamt med Bob- och Rodelförbundet.

Softbollen etablerar sig i Sverige

1976 är det premiär för softboll på svensk mark. Den 13 juni spelas första matchen mellan Skarpnäck/Bagarmossen och Kungsängen. Hemmalaget vann, 23-12. Året därpå blir det landslagspremiär för damerna som spelar turnering i Italien (Trieste).

1978 vinner Bagarmossen första SM-guldet i softboll. SM spelades som en serie med tre inbördes möten, och i serien ingick även Ormkärr, Skarpnäck/Sundbyberg, Kungsängen och Leksand. Samma år byter förbundet namn till Svenska Baseboll och Softboll Förbundet.

1979 blir Sverige medlem i International Softball Federation, och samma år deltar Sverige i det första Europamästerskapet i softboll som avgörs i Rovereto, Italien. Sverige slutar på en fjärde plats av sex deltagande lag och var en enda poäng från att knipa EM-bronset efter att ha fallit mot Belgien i bronsmatchen med 6-7.

1980 väljs Åke Hedberg in som vice ordförande i European Softball Federation.

1980-talet - stora internationella framgångar

Det glada 80-talet inleddes med att Sverige för andra gången arrangerade NEC - NordEuropeiskaCupen på Skarpnäck. Deltagande lag var Sverige, Belgien, Danmark och Finland. Belgien vann efter finalseger mot Sverige med 6-5.

Sveriges juniorlandslag i baseboll tog hem första landslagsmedaljerna för SBSF då man tar brons i JEM 1980, som avgörs i Antwerpen. Största överraskningen var att Sverige besegrade Holland med 7-4. Stefan Bohlin utsågs till turneringens bäste slagman.

1981 får Sverige sitt första proffs då Åsa Bergqvist från Bagarmossen spelar i Hollands softbolliga under säsongen.

1981 är även det historiska året då Sverige tar dubbla EM-medaljer. Damlandslaget tar brons i EM i Haarlem, och två månader tidigare fick herrarna med sig brons hem från sitt EM, som också det spelades i Haarlem.
Sveriges damlandslag vann de två avgörande bronsmatcherna mot Belgien med 10-9 och 4-2.
Sveriges herrar fick också glädjen att besegra belgare i "sin" bronsuppgörelse, och vann med 3-2 i matcher efter att ha legat under med 1-2. Bästa matchen var dock den där man hotade Holland men till slut fick se sig besegrade med 5-6.

1982 deltar ett svenskt landslag i VM för första gången. Det är softbollandslaget som åker till Taiwan och kommer på 18:e plats i Softboll-VM. Sverige vinner två matcher, mot Guam (6-5) och Malaysia (9-1).

1982 arrangerar Sverige JEM på hemmaplan på Skarpnäck och hamnar på fjärde och sista plats i turneringen.

1983 anställs SBSFs första konsulent, Jan Lindgren, på förbundskansliet i Farsta. Vid Baseboll-EM i Italien noteras Sveriges Peter Schöön och Tony Johansson för två homeruns vardera - de första landslagsspelarna som slår homeruns i ett EM sedan 1960-talet.

1984 blir Peter Schöön den tredje svenska spelare som spelar utomlands då han kontrakterades för Adelaide.

1989 spelas den nordligaste matchen hittills mellan Skellefteå och AIA/Athletes in Action i Jokkmokk, norr om Polcirkeln. AIA vann matchen med 17-8 och cirka 800 åskådare kom för att se matchen, som spelades i midnattssolens sken på Jokkmokks konstgräsplan.

1990 väljs Carol Lidfeldt in i ESF Hall Of Fame för sina insatser för softbollens utveckling i Sverige.

Baseboll-EM på hemmaplan 1993

1993 arrangerar Sverige Baseboll-EM på hemmaplan, med Skarpnäck, Sundbyberg och Alby som spelplatser. SBSF tog en stor ekonomisk risk med arrangemanget och det slutade med ett ekonomiskt minusresultat på 350 000 kr.

Sportsligt gick det desto bättre - Sverige, anförda av Jim Sasko, Johan Hasselström och Olof Lindfors var ytterst nära att ta sig till final men föll mot Italien i den avgörande matchen med 5-8. Dessförinnan hade man förlorat mot Holland, vunnit mot Ryssland (19-5) och Spanien (11-1).

Sverige kom dock tillbaka i bronskampen mot Frankrike och vann bronset efter 2-1 i matcher mot fransoserna. Holland vann EM-guld efter finalseger mot Italien och Marcel Joost, Mest värdefulle spelare och lagkapten, kunde lyfta pokalen mot skyn.

Evenemanget gjorde att fler och fler fick upp ögonen för baseboll i Sverige och något år senare noterade SBSF en medlemskader på 1.900 aktiva licensierade spelare och uppemot 8.000 medlemmar. Dessutom ökade den sportsliga nivån kraftigt.

VM-spel 1994 för både damer och herrar

Detta illustreras med att både baseboll- och softbollandslagen deltar i VM-spel 1994.

Softbollandslaget deltar i Softboll-VM för andra gången då man är en av 28 deltagande nationer vid VM i St John's, Kanada. Sverige kommer fyra av sju lag i sin grupp och hamnar totalt på en 15:e plats i turneringen. USA vinner guld efter finalseger mot Kina med 6-0.

Basebollandslaget kommer på 14:e plats vid Baseboll-VM i Nicaragua samma år.

1996 firar SBSF 40-årsjubileum med drygt 75 medlemsföreningar.
Leksands BSK svarar för den bästa prestationen hittills vid Europacupspel, då man vinner Cupvinnarcupen A-pool och Sverige blev den fjärde nationen någonsin att vinna cupen efter Holland, Italien och Spanien. Ett framgångsrikt 1996 avrundas med att Geri Lindberg dömer OS-softbollen i Atlanta och är en av sex domare i finalmatchen mellan USA och Kina.

2003 Efter att ha ramlat ur A-gruppen vid EM2001 tar sig Sverige tillbaka till Europaeliten genom att slå ut Italien i EM-kvartsfinalen. Fjärdeplatsen vid EM2003 ger en plats i VM 2005.
Nälsta gör den starkaste prestationen någonsin i svensk klubbsoftboll när man kommer tvåa i Cupvinnarcupen.

Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2024-07-31

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet

Box 53

13721 Västerhaninge

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se